Autópálya díjak Magyarország területére

A magyarországi díjfizetésre kötelezett utakat kizárólag előre megvásárolt úthasználati jogosultsággal, azaz e-matricával használhatja. A megfelelő díjkategória meghatározásához szükséges adatokat (megengedett legnagyobb össztömeg, jármű fajta) a jármű forgalmi engedélyében találja.


E-matrica díjkategóriaHeti (10 napos)HaviÉvesÉves megyei

D1 (motor)*

2 750 Ft4 450 Ft49 190 Ft5 720 Ft

D1 (motorkerékpár, ≤ 3,5 t személygépkocsi 7 főig és ezek vontatmánnyal is)

5 500 Ft8 900 Ft49 190 Ft5 720 Ft

D2 (a D1 kategóriába nem tartozó személygépkocsi 7 fő felett, ≤ 3,5 tehergépkocsi, lakóautó)

8 000 Ft12 600 Ft69 830 Ft11 450 Ft

U (D2 és B2 kategóriák vontatmányai)

5 500 Ft8 900 Ft49 190 Ft5 720 Ft

B2 (busz)

17 730 Ft25 150 Ft228 850 Ft22 890 Ft

A díjtáblázat 2023.01.01-től érvényes. A díj minden esetben bruttó díj, tartalmazza az áfát.
*A motorkerékpárokra éves országos és éves megyei e-matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható meg.

A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.​

Díjkategóriák

A díj mértéke a közúti forgalomban érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtája és műszaki adatai alapján a következőképpen meghatározott díjkategóriájától függ:Pótdíjak

A Kkt. 33/B. § (8) bekezdése szerint a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet (a továbbiakban: díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet) a megfelelő jogosultság megvásárlását a forgalmi rendszám és a díjkategória alapján ellenőrzi.

Megállítás útján történő ellenőrzés alkalmával a gépjármű vezetője köteles az ellenőrző pontnál megállni, a díjkategória ellenőrzésére a gépjármű és a vontatmány forgalmi engedélyét a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet ellenőrének átadni.

Az úthasználati díj megfizetésének ellenőrzését a a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet a díjköteles útszakaszon belül bárhol végezheti, ideértve a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenőket, továbbá a csak a díjköteles szakaszokról elérhető, illetve a csak a díjköteles szakaszokra fel- és levezető csomóponti ágakat is.

A díjfizetésre kötelezett útszakaszokon lévő értékesítési helyek nem az aktuális utazáshoz szükséges úthasználati díj megfizetésének célját szolgálják, hanem a későbbi utazásokhoz szükséges vásárlást teszik kényelmesebbé.  Éppen ezért a díjköteles szakaszok mentén található értékesítő helyeken az úthasználati díj megfizetésének mobil csoportok általi ellenőrzésére ugyanúgy sor kerülhet, mint máshol. Az úthasználati díj megfizetési szándékának jelzése ekkor nem jelenthet felmentést a pótdíjfizetési kötelezettség alól.

Ha díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, akkor az jogosulatlan úthasználatnak minősül. 

A pótdíj mértéke

D1, D2 kategóriaB2 kategóriaFizetési határidő 
18 750 Ft84 330 Ft60 napon belül
74 970 Ft337 290 Ft60 napon túl


Az úthasználati jogosultság érvénytelen

  • ha alacsonyabb díjkategóriára szól, mint amilyenre az ellenőrzésbe vont gépjárműhöz/-szerelvényhez aktuálisan szükség lenne;
  • ha az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszám nem egyezik a jármű tényleges rendszámával;
  • ha a matrica érvényességi ideje lejárt, vagy még nem kezdődött meg.
  • ha az ellenőrző szelvényen, vagy a nyugtázó értesítésen szereplő felségjel eltér a jármű forgalmi rendszámán szereplő valós felségjeltől.

Az úthasználat jogszerűségét az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként. 


Ha a gépjármű a helyszíni ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes úthasználati jogosultsággal, illetve az elektronikus díjfizetési szolgáltatás igénybevétele esetén érvényes, a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. A pótdíjat a helyszínen bankártya segítségével, továbbá bármelyik ügyfélszolgálati irodában, vagy postai készpénz-átutalási megbízással, illetve banki úton lehet megfizetni (az utóbbi lehetőségekkel kapcsolatos részletes tudnivalókat a Pótdíjjegyzőkönyvhöz csatolt tájékoztató is tartalmazza). A rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzés esetén a pótdíjat a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően bármelyik ügyfélszolgálati irodában, vagy postai készpénz-átutalási megbízással, illetve banki úton lehet megfizetni (az ezekkel a lehetőségekkel kapcsolatos részletes tudnivalókat a fizetésre felszólító levél és a hozzá csatolt tájékoztató, illetve az oldal alján található linken elérhető dokumentum tartalmazza). A fizetési határidőt helyszíni ellenőrzés esetén az ellenőrzés napjától, elektronikus ellenőrzéskor pedig a pótdíjfizetésre felszólító levél kézhezvételétől kezdődően kell számítani.