TARTÓSBÉRLET vagy LÍZING

Finanszírozási megoldások céges gépkocsivásárlás esetén ...

bővebb információ: 06 30 9562 978Céges gépkocsivásárlás esetén három fő finanszírozási megoldás merülhet fel

TARTÓSBÉRLET - NYÍLTVÉGŰ LÍZING - ZÁRTVÉGŰ LÍZING

A negyedik a saját forrásból történő vásárlás, ami hasonló a zártvégű lízinghez kamatköltség nélkül, ellenben a járműparkba fektetett pénz eredményt sem termel.TARTÓSBÉRLET

Nyíltvégű lízingZártvégű lízing

Gépjármű tulajdonosa

BÉRBEADÓ

Lízingbeadó

Lízingbeadó

Finanszírozási alap

NETTÓ VÉTELÁR 

Nettó vételár

Bruttó vételár

Kinek a könyveiben szerepel a gépjármű, ki számol el értékcsökkenést?

BÉRBEADÓ

Lízingbevevő

Lízingbevevő

Gépkocsi beszerzési árának Áfa visszaigényelhetősége

IGEN

IGEN

NEM

Bérleti díj Áfa tartamának visszaigényelhetősége

IGEN

IGEN

-

Maradványérték kockázat viselése

BÉRBEADÓ

Lízingbevevő

Lízingbevevő

Üzemeltetési kockázat viselése

BÉRBEADÓ

Lízingbevevő

Lízingbevevő


Egy vállalkozás, cég esetén a fenti három finanszírozási megoldás közül a zártvégű pénzügyi lízing kivehető, mivel az ÁFA sem a gépkocsi beszerzési árából, sem a havi törlesztési díjak kapcsán nem igényelhető vissza. Ez a tartósbérlettel összehasonlítva az Áfa értékével azonos ~27% többletköltséget eredményez.

A nyíltvégű pénzügyi lízing és a tartósbérlet összehasonlításában más a helyzet, ez a két termék nagyon hasonló, mind felépítésében mind árazásában, tehát a két termék között jellemző árkülönbség nem mutatható ki!


Akkor mi alapján lehet választani?

Milyen érvek és ellenérvek szólnak az egyik vagy másik megoldás mellett?


TERMÉK VÁSÁRLÁS VAGY SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE?

Az egyik és legfontosabb különbség, hogy a NYÍLTVÉGŰ LÍZING egy Bank által értékesített PÉNZÜGYI TERMÉK kapcsolódó szolgáltatások nélkül, a TARTÓSBÉRLET pedig egy flottakezelő, autópark kezelő cég által nyújtott KOMPLEX SZOLGÁLTATÁSI MEGOLDÁS.

Gondoljuk csak végig, mit is jelent ez a számunkra?

Igénybe vett szolgáltatás esetén nem csak a gépkocsi használati joga biztosított, hanem egy komplex szolgáltatói háttér is, ahova kérdés, probléma esetén bizalommal fordulhatok és megoldást kaphatok.

FIGYELEM! A gépkocsi használata szempontjából nincs különbség a pénzügyi lízing és a tartósbérlet között! A gépkocsi használat semmiben nem korlátozottabb, legyen szó kül- vagy belföldi használatról, ill. semmilyen többlet feladatot, kötelezettséget nem ró a használóra. A bérleti időszak alatt Bérlő a gépkocsit ugyan úgy használja mintha saját tulajdona lenne.


KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS

Költségelszámolás szempontjából a PÉNZÜGYI LÍZING szinte teljesen azonos a saját tulajdonnal. A gépkocsi a Lízingbevevő könyveiben szerepel és értékcsökkenési (ÉCS) elszámolással kerül költségelésre. Az üzembentartó a Lízingbevevő, minden üzemeltetési kötelezettségnek Neki kell eleget tennie (gépjárműadó, cégautó adó bevallása, megfizetése, biztosítások megkötése …)

TARTÓSBÉRLET -ben foglalt alapszolgáltatások:

 • Teljes körű finanszírozás
 • Gépjármű- és cégautó adó
 • Kötelező biztosítás + baleseti adó
 • CASCO biztosítás

Minderről havi rendszerességgel egy Bérleti díj számla kerül kiállításra, mely Bérlői oldalon igénybevett szolgáltatásként egyösszegben elszámolható!

FIGYELEM! A bérleti díj ÁFA tartama az igazolt céges használat (útnyilvántartás) arányában visszaigényelhető!


KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

PÉNZÜGYI LÍZING esetén mint azt már korábban is említettem, egy pénzügyi termék kerül megvásárlásra mindenféle kiegészítő opció, szolgáltatás nélkül.

TARTÓSBÉRLET esetén a bérleti szerződés kiegészíthető a gépjármű üzemeltetéssel kapcsolatos összes szolgáltatási elemmel

 • Teljes körű szervizeltetés
 • Téli- nyári gumi szolgáltatás
 • Asszisztencia
 • Cseregépkocsi
 • Szervizsofőr szolgáltatás
 • Üzemanyagkártya
 • Autópálya matrica …

melynek köszönhetően az Ön dolga valóban csak a gépkocsi használata, minden más a flottakezelő feladata!

Teljeskörű szolgáltatási csomag esetén a futamidő alatt a gépkocsi használattal kapcsolatos költségek egyenletesek, pontosan tervezhetők, kiszámíthatók és kockázatmentesek!

Bővebb információ a tartósbérleti szolgáltatásokról >>>


MARADVÁNYÉRTÉK

Ez egy nagyon fontos és kényes kérdés …

Először is fontos leszögezni, hogy egyik megoldás sem irányulhat direkt tulajdonszerzésre, de mindkét megoldás esetén a futamidő végén lehetőség van az eszköz kivásárlására.

A kérdés, hogy milyen áron?

PÉNZÜGYI LÍZING esetén a futamidő végi maradványérték általában alacsony értéken (erősen piaci ár alatt) kerül meghatározásra, mely a finanszírozó szempontjából (hitel fedezettség) fontos és előnyös.

Amennyiben Lízingbevevő a futamidő végén nem él az eszköz kivásárlásával úgy a maradványérték és a valós piaci érték közti jelentős különbözet haszna Lízingbeadónál marad, ha pedig él a maradványértéken történő kivásárlással, egy NAV ellenőrzés során ez problémát jelenthet (nem valós piaci értéken történő üzletkötés) és bírságot vonhat maga után.

TARTÓSBÉRLET esetén a futamidő végi maradványérték a valós piaci árak alapján kerül meghatározásra, így Bérlőt akkor sem éri veszteség, ha a futamidő lejártával egyszerűen visszaadja a gépkocsit a szolgáltatónak és egy esetleges kivásárlásnál sem kell tartani adóbírságtól, hiszen az adásvétel valós piaci értéken történik.FONTOS! Fentiekben leírtak tájékoztató jellegűek és a Gas-Car Kft. véleményét, álláspontját képviselik.

Meggyőződésünk, hogy céges személygépkocsi vásárlás esetén a legjobb és legbiztosabb választás a tartósbérlet, de természetesen mindenkinek maga számára kell megtalálnia az optimális megoldást.

Fentiekben leírt gondolatok célja a finanszírozási megoldások egy perspektívából való megközelítése és a tartósbérlet, mint lehetséges megoldás előnyeinek bemutatása.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal a lenti elérhetőségeken!